REGLAMENT DE NORMALITZACIÓ LINGÜÍSTICA PER AL MUNICIPI DE L'ALCUDIA

 

 ARTICLE 1.-

 

                1) El valencià és la llengua pròpia del municipi de L'Alcúdia. Tots el ciutadans i ciutadanes tenen el dret de conèixer-lo i d'usar-lo, oralment i per escrit, amb les instàncies públiques, amb plens efectes administratius i jurídics.

 

                2) Les manifestacions de pensament o de voluntat i els actes orals i escrits, públics o privats, no podran donar lloc a cap mena de discriminació si son expressats, totalment o parcialment, en valencià, i produeixen plens efectes, administratius o jurídics. Per consequent, i pel que fa a l'eficàcia, no seran objecte de cap mena de dificultat, d'ajornament, de requeriment ni de cap altra exigència.

  

ARTICLE 2.-

                  Els objectius del present reglament són:

                  a) Fer efectiu el dret de tots els ciutadans i ciutadanes a conèixer i usar el valencià.

                  b) Protegir i fomentar-ne l'ús en tots el actes i àmbits de la vida ciutadana. 

                 c) Fer efectiu l'ús oficial del valencià.

                 d) Normalitzar l'aplicació del valencià en l'àmbit de l'Administració Local de l'Ajuntament de L'Alcúdia.

                 e) Estimular la presa de conciència col·lectiva quant a la potenciació ètica del valencià en tots els nivells d'intervenció dels ciutadans i de les ciutadanes .

  

ARTICLE 3.-

                  Els acords que aprove l'Ajuntament de L'Alcúdia hauran de ser redactats i publicats en valencià.

  ARTICLE 4.-

 

                1) La redacció de tots els documents públics i les comunicacions de l'Ajuntament amb els ciutadans i les ciutadanes (bans, informacions, avisos... ) es faran fonamentalment en valencià.

                2) Hom garantirà el dret dels ciutadans i les ciutadanes a adreçar-se a l'Ajuntament en valencià, oralment i per escrit, a més del d'obtenir resposta en valencià.

                 3) Els comunicats i qualsevol altra documentació que haja de tenir efectes fora del terme municipal de l'Alcúdia i dintre l'àmbit geogràfic de la Comunitat seran redactats en valencià, tret dels territoris indicats en l'article 36 de la Llei 4/83, de 23 de novembre, que també es redactaran en llengua castellana.

                 4) En cas que els efectes es produesquen fora del territori de la Comunitat, seran redactats en llengua castellana, sense perjudici que també es redacten en valencià, execeptuant els països de parla catalana las que es donarà el mateix tractament que en l'apartat primer.

 ARTICLE 5.-

                  Els serveis municipals estran atesos per funcionariat que tinga un coneiximent suficient, oral i escrit, del valencià per tal d'atendre amb normalitat la funció que els siga encomanada. A tal fi, l'Ajuntament organitzarà cursos de reciclatge permanent dins l'horari laboral.

  

ARTICLE 6.-

                  L'Ajuntament de L'Alcúdia ha de promoure i utilitzar el valencià en totes les dependències municipals, tant en les centrals com en les descentralitzades de l'Ajuntament, en els segells municipals, en les retolacions, serveis culturals (Biblioteca, Museu, Arxiu...), serveis educatius (guarderies, Gabinet Psicopedagògic, Conservatori, EPA...), Policia Municipal, empreses arrendatàries de serveis públics (neteja, brossa...) serveis assistencials, festes locals, serveis esportius, etc.

                 A més a més, la promoció i difusió de les activitats municipals mitjançant anuncis en diaris, revistes i altres publicacions, falques radiofòniques, cartells, fullets, catàlegs, publicitat, memòries, plànols, etc. es faran íntegrament en valencià.

 ARTICLE 7.-

                 1) En el marc de les seues atribucions, l'Ajuntament de L'Alcúdia subvencionarà o bonificarà les activitats de tota classe que tinguen el valencià com a llengua habitual,

                 2) L'Ajuntament de L'Alcúdia també bonificarà les taxes i els impostos municipals que tinguen relació amb la normalització lingüística i el foment del valencià. cada any l'Ajuntament farà constar en les ordenances municipals les exempcions i reduccions que s'acorden, així com les bases per accedir a les mateixes.

                 En relació amb açò, l'Ajuntament de L'Alcúdia tindrà en compte els casos següents:

  

                a) L'Ajuntament es comprometrà a donar publicitat sobre les bonificacions i exempcions als possibles interessats (associacions, comerciants, professionals, etc...)

                 b) Els sol·licitants de les bonificacions i exempcions hauran de dur el text en valencià a l'Ajuntament de L'Alcúdia per tal de garantir el seu assesorament lingüístic.

                 c) El contribuent bonificat es comprometrà a mantenir el rètol amb caràcter estable i permanent. Els contribuents beneficiaris es comprometran al compliment d'allò especificat en les bases que figuren en les ordenances fiscals, referent a bonificacions i exempcions

 

 ARTICLE 8.-

  

                En les bases de les convocatòries per a la provisió de places a l'Ajuntament de l'Alcúdia s'exigirà el coneixement oral i/o escrit del valencià. El nivell haurà d'estar d'acord amb el lloc de treball a ocupar. En qualsevol cas, la titolació exigida serà la que expedeix i reconeix la Conselleria d'Educació i Ciència i estarà d'acord amb allò que disposa la LLei d'Us i Ensenyament del valencià.

 

 ARTICLE 9.-

                  Tots el topònims del terme municipal de L'Alcúdia tene com a forma oficial la valenciana que indique l'organisme oficial competent. L'Ajuntament exigirà el seu compliment.

 ARTICLE 10.-

 

                 Creació d'una oficina municipal de promoció de l'ús del valencià, els objectius de la qual seran els següents:

              
               
a) Promoure l'ús del valencià en els diferents àmbits i actuacions municipals.

                 b) La programació i relització de campanyes municipals de sensibilització i promoció de l'ús del valencià i de normalització lingüística.

                  c) La realització d'activitats que fomenten l'ús del valencià en àmbits específics com en els esports, en el comerç, en la joventut, en el temps lliure, en les associacions cíviques, etc.

                 d) Promoure l'aplicació del reglament municipal de normalització lingüística i coordinar la seua aplicació.

                 e) Dinamitzar i impulsar l'ús del valencià a l'interior de l'Ajuntament i aportar assessorament en els aspectes lingüístics generals i de llenguatges específics.

                  f) Organitzar cursos d'ensenyament de valencià per al funcionariat, empleats i empleades públics i població adulta no escolaritzada, en la seua llengua.

                  g) Donar un servei públic d'assesorament legal i asdministratiu en assumptes de drets lingüístics.

                 h) Proposar i realitzar totes les diligències necessàries perquè la presència del valencià al carrer siga més visible que la del castellà, d'acord amb le predomini lingüístic majoritari del nostre poble.

                  i) Tenir com a funció bàsica el compliment i deplegament d'aquest reglament.

                 j) Difondre per qualsevol mitjà i a totes les instàncies el conjunt d'activitats i tasques en que s'ocupe perquè el ciutadà i la ciutadana puga accedir-hi.

                 k) Oferir un servei d'assesorament lingüístic al públic i empreses de la localitat.

  

ARTICLE 11.-

                  L'Ajuntament de L'Alcúdia haurà de comptar amb la suficient consignació pressupostària per tal de fer realitat les tasques i els objectius propis de l'Oficina Municipal de Promoció d'ús del valencià i els del present reglament.

  

ARTICLE 12.-

                  L'Ajuntament haurà de demanar a les altres administracions públiques, Diputació Provincial i Generalitat que tota la documentació que li siga tramesa estiga redactada en valencià.

 ARTICLE 13.-

                 1) Els rètols, cartells i indicacions existents als immobles, dependències i serveis municipals hauran d'estar escrits en valencià.

                 2) Les inscripcions i retolacions que identifiquen bens de propietat municipal, com ara són vehicles, maquinària, immobles o utillatge en general, s'hauran d'escriure en valencià.

                 3) Els rètols de la via pública destinats a donar informació als transeünts hauran de ser redactats en valencià.

 ARTICLE 14.-

                  L'Ajuntament instarà els altres organismes que hagen de col·locar rètols o indicacions compresos dins del terme de L'Alcúdia perque els facen en valencià, així com a una major utilitzacio de la nostra llengua.

  ARTICLE 15.-

                  L'Ajuntament proporcionarà els mitjans humans i materials necessaris per al compliment d'allò establert en el present Reglament.

  

DISPOSICIONS FINALS

 DISPOSICIO PRIMERA

  

                Aquest reglament entrarà en vigor en data de publicació al BOP.

 

 DISPOSICIO SEGONA

 

                 L'Ajuntament de l'Alcúdia, atés l'article 2, apartat m), del Decret 50/91, de 27 de març, del Govern Valencià, podrà establir convenis de col·laboració amb la Direcció General de Política Lingüística de la Conselleria d'Educació i Ciència, per tal d'aplicar i fer efectiu el present reglament.