Web municipal del poble de l'Alcúdia

PortadaEl Poble de l'AlcúdiaTurismeGastronomia

Gastronomia


Fira Gastronòmica de l'Alcúdia


Des de 1995 i ininterrompudament la Fira Gastronòmica de l'Alcúdia, és una de les manifestacions més importants que se celebren en la Comunitat Valenciana de productes alimentaris artesanals, amb denominació d'origen protegida o amb qualitat reconeguda, pensada perquè el productor puga oferir directament al consumidor les seues pròpies elaboracions, i establint canals directes de comercialització al mateix temps que s'afavoreix la penetració en el mercat de productes de difícil difusió.

La fira ofereix als seus visitants una oportunitat única de conèixer, tastar i comprar d'entre la major varietat de formatges, vins, xarcuteria i elaboracions tradicionals que es donen en la Comunitat Valenciana.

L'
accés gratuït del públic al recinte, la varietat i quantitat d'especialitats, l'oferta complementària de tallers, tasts i exposicions fan de la Fira Gastronòmica un event únic per la seua dimensió i repercussió social que queda reflectit amb més de 150.000 visites que cada any acudeixen a la fira de l'Alcúdia en el mes d'octubre

L'organització de la Fira Gastronòmica correspon a l'Associació Cultural Fira Gastronòmica, entitat sense ànim de lucre que ha estat l'encarregada de 
desenrotllar-la des dels seus inicis amb el patrocini directe de l'Ajuntament de l'Alcúdia, l'ajuda de les institucions provincials i autonòmiques i a més a més amb el suport d'importants empreses privades i organitzacions nacionals que col·laboren amb els seus propis recursos humans assessorant l'organització.
La ubicació és el Parc de la Fira Gastronòmica, constituït en recinte firal,

La Fira ocupa una 
superfície de 10.000 m2, dividida en tres sectors, dos d'ells dedicats a gastronomia i el tercer a espai lúdic. El primer i de major extensió està reservat a productes amb denominació d'origen, identitat geogràfica protegida o qualitat reconeguda.

És un dels actes i esdeveniments 
emmarcats en les celebracions que l'Ajuntament de l'Alcúdia porta a cap per commemorar la festivitat del 9 d'octubre, Dia de la Comunitat Valenciana.

Entre els objectius principals de la Fira Gastronòmica cal destacar:


• Divulgar els productes i elaboracions artesanals de qualitat de la Comunitat Valenciana.

• Facilitar la penetració en el mercat d'aquests productes.
• Promoure el consum de productes tradicionals com part de la pròpia cultura.
• Divulgar la importància de la cuina i la dieta mediterrània adequant-la als temps actuals.
• Divulgar els productes agroalimentaris i la producció ecològica com a factor de salut i respecte al medi ambient.
• Afavorir el consum de productes estacionals vinculats a la producció de la zona com a base d'una alimentació sana.
• Fomentar el turisme rural i d'interior, intrínsecament vinculat a la gastronomia local. 

Més informació en www.firagastronomica.org

Concurs de Putxero Valencià i Postre de Kaki


El Concurs de Putxero Valencià i Postres de Kaki sorgeix sota la idea de l’Associació Fira Gastronòmica de l’Alcúdia en 2008, és un concurs anual i està adreçat als restauradors professionals de la cuina de la Comunitat Valenciana. Compta des dels seus inicis amb el patrocini principal de l’Ajuntament de l’Alcudia i de la Diputació de València i de la col·laboració del C.R.D.O Kaki de la Ribera del Xúquer, Fundació Caixa L’Álcúdia i altres empreses de l’àmbit de l’hosteleria i la restauració.

Com tots els concursos, aquest compta amb un jurat format per professionals de reconegut prestigi i crítics gastronòmics i es donen tres premis en cada modalitat, consistents en trofeu i dotació econòmica.

Perquè del Concurs de Putxero Valencià i Postre de Kaki.

El putxero valencià (l’olla) és el gran plat festiu de la cuina valenciana. Menjar tradicional i alhora festiu, el menjar de les grans ocasions: del dia de Nadal, d’ocasions significades i de molts diumenges amb tota la família al voltant de la taula.

Plat de llarga elaboració, barroc per la composició i contundent a la taula, característiques que han servit tant per a engrandir-lo en la memòria col·lectiva, com per a desplaçar-lo – inexplicablement – de la restauració professional, que en altres terres presumeix d’oferir en llocs destacats de la seua carta “cocido madrileño”, “cocido lebaniego”, o el reconegut “cocido maragato” . A cap d’ells, ni a d’altres que es poden fer en altres llocs, els té res que envejar, el nostre putxero valencià, que, i citant  el mestre Llorenç Millo que diu “indubtablement, avui dia és la paella  més coneguda, és un símbol de València, però «inter-nos», si reflexionem i analitzem els propis costums culinaris, haurem de reconèixer que s’ha de concedir prioritat a l’olla.

Per altra banda, el concurs de postres vol donar-li al Kaki Persimon de la Denominació d’Origen Kaki de la Ribera, la importància i difusió que cal entre els restauradors i públic en general.

El concurs pretén difondre entre el gran públic, amb la col·laboració dels més importants professionals de la restauració valenciana, uns plats magnífics que no dubtem que seran acceptats amb gran goig pels clients tradicionals, i a més, pels forasters que ens visiten, i que cada vegada més van cercant la diferència, allò que no poden trobar en altre lloc.

Des de els seus inicis fins ara, han participat al concurs moltíssims cuiners dels millors restaurants de la Comunitat Valenciana que li han donat i segueixen donant-li el prestigi i reconeixement que deu tindre el Putxero Valencià i el Kaki de la Ribera.

Més informació en www.concursdeputxero.com


Ruta de la tapa


 



 La ruta de la tapa es du a terme durant diferents moments al llarg de l’any. En aquest  esdeveniment participen tots els locals, bars i restaurants del poble de l’Alcúdia que ho  desitgen. Els locals participants oferiran una tapa singular
 acompanyada d’una canya de cervesa o una copa de vi. La Ruta de la Tapa inclou 8 premis  de  30e per als participants. L’activitat consisteix en una ruta gàstronomica per diversos  establiments de restauració del poble, els quals oferiran la degustació d’una tapa singular  acompanyada d’un quinto de cervesa, una copa de vi, o aigua.

 Els participants puntuen les tapes que més els agraden, per a traure gunanyadora la tapa  amb més vots.





Esmorzar de Sant Andreu


Al voltant del 30 de novembre, festivitat del patró Sant Andreu. Organitzat per l’Associació “L’Alcúdia Gastronòmica”, formada per cuiners, restauradors i artesans gastronòmics de renom, que aspiren a fer de la gastronomia una exquisidesa cultural, ecològica i de primera qualitat.

 

 

En el teu idioma

Serveis en línia



Go to top
Dep.Infor. @Jam 2017@