Web municipal del poble de l'Alcúdia

Actes festius de gener


Cercavila de Reis

Seguici medieval d’arrel tradicional pels carrers del nucli històric de la vila, que compta amb la participació de nombroses agrupacions folklòriques locals així com d’altres comparses de xancuts, menjadors de foc, ballarines orientals, saltimbanquis, joglars, trobadors, monstres i fades que fan de la nit de Reis de l’Alcúdia la més màgica de l’any en tota la Ribera.

Els Reis d’Orient arriben a l’Alcúdia travessant les muntanyes de Tous per les sendes i camins del terme, i són rebuts a l’Hort de Manus pels falconers i els carboners reials que els acompanyaran durant el seguici, fins a l’antic convent alcantarí on es representarà el tradicional betlem vivent.

Una cercavila a peu pels carrerons més antics del poble, ambientada amb els sons del tabal i la dolçaina i amb les danses i nadales tradicionals valencianes.

No faltarà tampoc el carro de garrofes, per a que els xiquets puguen agarrar-ne i donar-los-les als rossins de ses majestats.

Una estrella de focs d’ artifici anunciarà al poble que els Reis un any més han estat presents a l’ Alcúdia per omplir cada racó d’ il·lusió i per deixar els regals a totes les cases de la localitat.

 


Festes de Sant Antoni

El programa d'actes en commemoració a Sant Antoni Abat, el patró dels animals, comença el dia de la vespra amb el correfoc dels Dimonis Enroscats, les danses de Sant Antoni i la cremà de la foguera davant l’ermita, i finalitza el matí de Sant Antoni amb la globotà i la benedicció dels animals.A les 12:15 del migdia, es llança una carcassa i els xiquets i xiquetes, armats amb furgadents, prenen la plaça del País valencià a l'assalt per a rebentar les més de 5.000 bufes penjades.

Tot seguit, el senyor retor a la porta de l'ermita del Sant va beneint els animals i es reparteixen pans beneits, garrofes i estampetes.

Aquesta festa l’organitzen els festers de Sant Antoni que també són els encarregats de plantar la foguera i de fer la torrà popular al voltant de l’ermita del sant, així com la benedicció dels animals.

 


Romeria de la Canya

Tots els anys, coincidint amb la lluna vella de gener, amb la col·laboració dels carreters-festers de Sant Antoni i la Colla La Rosca, s’organitza una romeria en carro fins a l’anomenat Pont de Maria, ubicat en el terme de Carlet.

La tradició conta que el carro de bous que portava la imatge de la Mare de Déu de l’Oreto cap a Carlet, on estava la casa dels senyors de Montagut, es va detenir miraculosament en aquest punt, manifestant així la voluntat de la Mare de Déu de quedar-se a l’Alcúdia. És en un dels canyars d’aquest pont on es cull la canya amb què s’encén eixe any la traca quilomètrica el dia de la Mare de Déu. La canya segada es porta a l’Hort de Manus on es deixa secar fins al 8 de setembre, dia de les festes patronals.

 

Go to top
Dep.Infor. @Jam 2017@