Web municipal del poble de l'Alcúdia

PortadaCULTURA I OCINatura i tradició

El Bufaforats

Bufaforats-riu Magre

Macroglossum estallatarum

Si teniu sort, com n’hem tingut nosaltres i també l’amic Adolf que tan encertadament l’ha descrit en el seu Bestiari celat, el veureu penjat, immòbil, encisat, suspés d’invisibles fils en l’aire com titella, libant el nèctar dolç d’una primerenca flor de primavera:
Soc volàtil generós
que per flors va, i per gojats;
si al ras sopes, xardorós,
t’ompliré de carn els plats.


Aquesta papallona, que sembla un borinot tant pel cos gros, com pel fet de volar perfecte i ràpid, tan ràpid i en qualsevol direcció que quan es mou que pareix que desafie la força de llei de la gravetat i provoca la sensació que li desapareixen les ales.
El nom de bufaforats li ve donat perquè quan s’acosta a escodrinyar un forat fa una remor forta que provoca amb el moviment de les ales que les empra per a comprovar si el que té davant és una flor o no.
El bufaforats (Macroglossum estallatarum) o com és conegut també en altres indrets: esfinx-colibrí borinot, colibrí o picaflor, més que batre les ales, les fa vibrar quasi un centenar de vegades per segon, la qual cosa li permet dominar l’espai aeri, restar-hi suspés i, fins i tot, volar cap arrere.
Aquesta és la defensa amb què la natura l’ha dotat perquè es defense dels depredadors que no poden esbrinar mai en quina direcció es mourà. Quan ho faça, teniu ben segur que ho farà amb gran estabilitat i amb ràpida capacitat de maniobra. De sobte, desapareixerà com tocat per vareta de mag i apareixerà en un altre lloc des d’on observarà i comprovarà que aquesta vegada també ha pogut fugir amb èxit del possible enemic.


Aquesta operació és una constant en la seua rutina i la repeteix sense descans durant totes les hores de llum del dia.
No tot ha de ser esperit guerrer, el seu volar també té l’avantatge de fer-lo arribar als llocs on altres insectes no poder accedir i per a xuplar el nèctar de les flors, no se’n posa damunt, queda quiet en l’aire fent vibrar les ales davant la flor per amb l’espiritrompa libar el seu aliment. Gràcies a aquesta tècnica no té tanta competència, ja que pot accedir a les flors de peduncles lleugers, on les papallones no poden deixar-se caure perquè les trencarien.
Aquest bufaforats l’hem seguit de flor en flor pel marge esquerre del riu Magre, en la partida el Casupet, cap a la meitat del mes de març, on les plantes florides de la part baixa del caixer són un paradís de flaires, color i nèctars. Aquest ha trobat en les flors dels agrets un plat suculent, encara que tampoc li són desagrables les flors dels cards o dels ravenells.
També l’hem vist en el llit del barranc de les coves del Truch o Puig en el paratge de la muntanya i en el tram alt del sender dels barrancs de l’Alcúdia des del camí del Paradís fins al canal de transvasament Xúquer-Túria.


Ah!, per cert si us tracten de bufarorats, feu-vos-ho mirar perquè no és cap afalac, ja que totes les definicions ens diuen que la curiositat que demostrem per les coses és excessiva i està acompanyada de ficar-nos per tot i, en tot, volem prendre part. 

Més articles...

LA DIDÀCTICA NATURAL AL CORRAL DE RAFEL


Estem en mig d’un paratge desconegut que va ser un lloc  de pas molt important de ramaders i de ramats transhumants. Un lloc que, ara per ara, resta oblidat encara que està poblat per gran quantitat d’éssers estranys i a l'hora fascinants.
Voleu ajudar-nos a explorar-lo?
Web Quest- Corral de Rafel

MÈTODE



Revista cientifica de la Universitat de València.

EXPOSICIÓ FOTOGRÀFICA

La gran dificultat que troben quan volem conéixer els diferents éssers vius i el lloc on habiten ens ha motivat a elaborar aquesta col·lecciò amb la pretensió de facilitar a tot hom l’accés a la informació necessària sobre la biodiversitat local.

ECOPARC/ECOPUNTS

Què són els Ecopunts?

Els Ecopunts són la forma en què el CRiV quantifica l'esforç mediambiental realitzat pel ciutadà quan fa un ús responsable dels ecoparcs al separar i depositar en ells els residus generats en l'àmbit domèstic.

CATÀLEG DE PLANTES

BIODIVERSITAT ALS COL·LES

Amb tota la informació que ja tindreu i amb un bon grapat d'imaginació, elaborareu un mural amb una ferramenta meravellosa que es diu GLOGSTER.

En el teu idioma

BIODIVERSITAT VIRTUAL


Benvinguts a Biodiversitat Virtual una plataforma científica i divulgativa basada en el treball cooperatiu i la participació ciutadana. Consisteix en dotze galeries temàtiques de fotografies digitals geolocalitzades i ordenada taxonòmicament. A continuació pots accedir a les diferents galeries.

PARCS NATURALS DE LA COMUNITAT VALENCIANA

Al País Valencià existeixen 22 parcs naturals, definits com a àrees naturals que, atenent a la representativitat dels seus ecosistemes posseeixen uns valors ecològics, científics, educatius i culturals, la conservació dels quals mereix una atenció preferent i es consideren adequats per a integrar-los en xarxes nacionals o internacionals d'espais protegits.

MICRORESERVES DE FLORA VALENCIANA

Què és una microreserva de flora?

Una microreserva és una zona de menys de 20 hectàrees d'extensió, que és declarada mitjançant Ordre de la Conselleria de Medi Ambient de la Generalitat Valenciana, per tal d'afavorir la conservació de les espècies botàniques rares , endèmiques o amenaçades.
Accés a la WEB

ESPAIS NATURALS VALENCIANS PROTEGITS

RESIDU ON VAS?

La «gestió de residus» inclou l'exercici de les activitats i operacions següents: recollida, transport i tractament de residus, vols saber on van?

JARDÍ BOTÀNIC/UNIVERSITAT DE VALÈNCIA

FLORA SILVESTRE DEL MEDITERRÁNEO

 

El web inclou més de 4000 taxons presents de la Península Ibèrica i Balears, dels quals més de 2400 es troben a la Comunitat Valenciana. Tambè s'inclouen espècies no presents a la Península Ibèrica (o molt rares)

Go to top
Dep.Infor. @Jam 2017@