El juicio del agua

En un gèlid matí de 1170, un judici cruel segella els destins de dues famílies enfrontades per l’avarícia i els usos feudals. Segons marca la tradició, els primogènits de les dues cases, de tot just mesos d’edat, han de ser submergits en aigua gelada. El que s’afone serà el triat de Déu, i això donarà la raó a la seua família.

Després del llastimós esdeveniment, Blanca, la filla del noble Ramón de Corviu, resulta triada, i Robert de Tramuntana, el Condemnat, ha de veure durant anys com els vencedors s’apoderen de totes les seues possessions. Però, en aqueixos instants en què tots dos van lluitar per sobreviure, va nàixer entre ells una unió especial i indestructible. I alhora, en l’ànima del perdedor va germinar el desig d’aconseguir un món més just, allunyat de les supersticions.

Anys després, el jove Robert abandona les seues terres per a dedicar-se a l’estudi de les lleis a Barcelona i en la llunyana Bolonya, mentre combat contra l’odi i les traïcions dels seus enemics. La troballa d’un antic llibre el converteix en pioner d’una gran renovació i no està només en la lluita; en el seu cor viatja sempre el record de Blanca, la jove amb qui va compartir l’infame judici de l’aigua.