La novia gitana

«A Madrid es mata poc», li deia al jove sotsinspector Ángel Zárate el seu mentor en la policia; «però quan es mata, no té res a envejar-li a cap ciutat del món», podria afegir la inspectora Elena Blanco, cap de la Brigada d’Anàlisi de Casos, un departament creat per a resoldre els crims més complicats i abjectes.

Susana Macaya, de pare gitano però educada com a paia, desapareix després de la seua festa de comiat de soltera. El cadàver és trobat l’endemà passat en la Cinquena de Vista Alegre del madrileny barri de Carabanchel. Podria tractar-se d’un assassinat més, si no fora pel fet que la víctima ha sigut torturada seguint un ritual insòlit i atroç, i que la seua germana Lara va patir idèntica sort set anys arrere, també en vespres de les seues noces. L’assassí de Lara compleix condemna des de llavors, per la qual cosa només caben dues possibilitats: o algú ha imitat els seus mètodes per a matar a la germana xicoteta, o hi ha un innocent empresonat.

Per això el comissari Rentero ha decidit apartar a Zárate del cas i encarregar-li’l a la veterana Blanco, una dona peculiar i solitària, amant de la grappa, el karaoke, els cotxes de col·leccionista i les relacions sexuals en tot terrenys. Una policia vulnerable, que es manté en el cos per a no oblidar que en la seua vida existeix un cas pendent, que no ha pogut tancar.

Investigar a una persona implica conéixer-la, descobrir els seus secrets i contradiccions, la seua història. En el cas de Lara i Susana, Elena Blanco ha d’apuntar-se a la vida d’uns gitanos que han renunciat als seus costums per a integrar-se en la societat i a la d’uns altres que no li ho perdonen, i alçar cada vel per a descobrir qui va poder venjar-se amb tanta ferotgia de totes dues núvies gitanes.