Parlem de llibres i de llegir

parlem-llibres

Imatge superior: losojodehipatia.com

Josep Millo i VallésJOSEP MILLO I VALLÉS

Les paraules i les reflexions d’alguns personatges famosos sobre els llibres i la lectura resulten clarividents per la seua brevetat o contundència. Em plau compartir amb vosaltres algunes de les més conegudes.

 

 

“El verb llegir no admet l’imperatiu. Aversió que comparteix amb alguns altres: amb el verb ‘estimar’…, amb el verb ‘somniar’. Proveu-ho: ‘Estima’m!’, ‘Somia!’, ‘Llig!’ — Puja a la teua habitació i llig! Resultat? Cap.”

Daniel Pennac (escriptor)

“Jo sempre he pensat que un poema, de fet, no està ben acabat fins que algú l’ha llegit i li ha donat una dimensió que, l’escriptor sol, no és capaç de donar-li.”

Miquel Martí i Pol (poeta)

“Es pot considerar el lector com el personatge principal de la novel·la, igual que l’autor: sense ell res no existeix.”

Elsa Triolet (novel·lista)

“Siempre imaginé que el paraiso seria algun tipo de biblioteca.”

Jorge Luis Borges (escriptor)

“El primer esglaó que ens eleva per damunt dels animals és el llenguatge. De manera que potser la millor manera de guanyar la batalla contra la invasió de les màquines que ens inunda i ens tempta cada dia, és la lectura. Els llibres són l’aliment d’aquesta màquina de lligar boira que és la intel·ligència, la imaginació, la memòria… O sigui que endavant amb l’aventura i no afluixem! Molta sort i bones lectures!”

Emili Teixidor (escriptor)

“Si naufraguem en una illa deserta, on no hi ha possibilitat de connectar l’ordinador, el llibre continua essent un instrument valuós. Encara que tinguéssim un ordinador portàtil amb bateria solar, no ens seria fàcil llegir la seva pantalla mentre descansem estirats sobre una hamaca. Els llibres segueixen sent els millors companys de naufragi. Els llibres són d’aquesta mena d’instruments que, un cop van ser inventats, no s’han pogut millorar, simplement perquè són bons. Com el martell, el ganivet, la cullera o la tisora.”

Umberto Eco (escriptor)

 

La relació de personatges, diguem-ne, cèlebres que han reflexionat sobre la importància de la lectura i dels llibres al llarg dels temps és interminable. Tanmateix, totes les seues consideracions –o confessions–, tenen un punt coincident: la dependència d’un objecte imprescindible, el llibre, esdevingut en el transmissor de cultura i coneixement per excel·lència.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *