Web municipal del poble de l'Alcúdia

PortadaNotíciesENTREVISTA A L'ALCALDE, ANDREU SALOM

ENTREVISTA A L'ALCALDE, ANDREU SALOM

  • Imprimeix

L’Ajuntament va aprovar el passat 13 de febrer els pressupostos municipals per al 2024 i des de la redacció del 752 hem tingut l’oportunitat d’entrevistar a l’Alcalde Andreu Salom perquè ens explique els detalls.

 

 

Sr. Alcalde, en primer lloc volem agrair-li el seu temps per a esta entrevista. Diga’ns, per ubicar-nos, què representen els pressupostos municipals que recentment han aprovat?

Hola, dir-vos que l’agraïment és meu per haver-me donat l’oportunitat d’explicar-li a la ciutadania, a través d’esta entrevista, que és això dels pressupostos i perquè són tan importants. L’economia de l’Ajuntament funciona com la d’una família però a distinta escala. Existeixen uns ingressos i unes despeses. Els diners arriben a través dels tributs que paguem tota la ciutadania, bé directament a l’Ajuntament o a altres administracions que ens fan transferències de crèdit en funció de diverses variables, com ara, el número d’habitants. També ingressem diners via subvencions d’altres institucions a les quals presentem projectes i ens els financen total o parcialment.

D’altra banda tenim les despeses, moltes de les quals són fixes i amb poc marge d’ajust. Així com les famílies tenim que pagar llum, aigua, assegurances, etc. l’Ajuntament hem de pagar també la llum, una partida molt important per l’enllumenat públic, el manteniment del poble, els sous del personal, etc. Són àmbits amb poc marge de maniobra però que cada any intentem ajustar de la manera més òptima possible. I, per altra banda, tenim inversions, que són els diners destinats a la construcció de nous equipaments o la millora dels ja existents. En eixe apartat és on tenim més marge de maniobra per decidir com utilitzar els diners. És quan decidim a la família que cal comprar un vehicle o un electrodomèstic.

 

L’aprovació dels pressupostos és un dels tràmits més importants que es realitzen a l’Ajuntament cada any. Això per què?

És molt senzill. Els pressupostos defineixen la càrrega fiscal a la ciutadania -els tributs que hauran de pagar- i les accions que portarà a terme l’ajuntament a través dels recursos que obté. D’acord amb la legislació que regula totes les administracions públiques, hem de tindre a principi de cada any aprovat en què anem a gastar els diners, amb molta exactitud. I eixos comptes s’aproven en el plenari de l’ajuntament per majoria, per la qual cosa, aquesta legislatura en què el PSPV governa amb el suport de Compromís, és necessari arribar acords per tal que els pressupostos contemplen també les propostes dels partits que els recolzen al plenari.

 

Explique’ns això, que vol dir amb contemplar propostes d’altres partits?

Normalment els pressupostos els elaboren els tècnics de l’Ajuntament seguint les directrius del govern municipal, que indica les prioritats tant a l’hora d’establir la fiscalitat -els tributs- com a l’hora de vore en què s’han de gastar tret d’aquelles despeses fixes que he explicat abans. Eixes directrius seguixen les línies marcades en el programa electoral de cada partit i la visió que cada formació política tenim de la societat. Per això la ciutadania escull una opció o altra en les eleccions, perquè porten a terme pressupostos i amb ells actuacions que concorden amb el seu ideal. Però quan la ciutadania tria que no hi haja una majoria i es conformen governs a través d’acords i pactes, l’acció política municipal i, per tant, els pressupostos, han de recollir les iniciatives de totes les formacions implicades en major o menor mesura. En el nostre cas, aquesta legislatura governa el PSPV amb recolzament extern -sense formar part del govern local- de Compromís. Per això, a l’hora de marcar les línies mestres dels pressupostos s’han recollit les propostes d’aquest partit, les quals coincideixen en molts aspectes amb les propostes pròpies del PSPV, cosa que ha facilitat acords.

 

En quin lloc queda el Partit Popular? Històricament han reclamat ens els plenaris de pressupostos la falta d’informació i que no se’ls té en compte.

Li vaig a donar la mateixa resposta que els done tots els anys als companys del PP: l’elaboració dels pressupostos és summament complicada. No és un treball de dies ni de setmanes sinó de mesos. En passar festes, allà per setembre, comencem a preparar-los. Cal decidir minuciosament com s’ajusten tant els ingressos com les despeses. Eliminar o reduir tributs té un impacte directe en altres aspectes, ja que també caldria eliminar despeses. Al mateix temps, augmentar unes despeses impacta en altres, que cal reduir. Per això cal detindre’s i estudiar amb detall les conseqüències de cada decisió. I això necessita temps. Cada any convide al PP a presentar propostes ja des de setembre per poder estudiar, contestar i ajustar si és possible. Sincerament, em sentiria orgullós si poguera aprovar per unanimitat uns pressupostos municipals que recolliren propostes de tots els grups polítics. Però, lamentablement, el PP només recorda els pressupostos la vespra del plenari. Així poc es pot aportar. O millor dit, l’única aportació que fan és la crítica poc fonamentada perquè si ni tan sols han llegit el projecte complet molt menys el poden comprendre.

 

Entrem en matèria. Enguany els pressupostos s’incrementen substancialment respecte a l’any passat. Quin és el motiu?

Perquè s’han produït canvis en el model de subvencions de la Diputació de València. Fins ara les subvencions tenien caràcter bianual però des d’enguany passen a ser quadriennals, per la qual cosa es contemplen totes les inversions subvencionades per als 4 pròxim anys. Entre aquestes i les que es duran a terme amb recursos propis es destina un total de 2,3 milions d’euros. Hem contemplat múltiples actuacions, com ara condicionament de camins rurals, pavimentació de carrers, millores en l’accessibilitat de voreres, remodelació d’infraestructures esportives, etc.

En aquest àmbit també s’inclou la nova convocatòria del Pla d’Ocupació, dotada amb 130.000 € i que té com objectiu donar feina a les persones amb més càrregues familiars.

Continuarem amb les obres de millora del cicle hidràulic que anem enllestint des de fa varis anys i amb les que hem aconseguit solucionar definitivament el problema de falta de pressió en la zona nord del poble. També hi ha destinades quantitats importants a l’arbrat urbà i a les millores en parcs en jardins, així com a la Creueta.

 

I l’endeutament de l’Ajuntament, variarà enguany?

Es reduirà. Tot i que anem a acudir al finançament via crèdit per a algunes actuacions, hem previst acabar l’any amb menys deute del que tenim al començament. En eixe sentit seguim amb la línia que encetarem la primera legislatura en què vaig ser alcalde d’anar reduint a poc a poc el deute públic. Si tot va bé amortitzarem més de mig milió d’euros en préstecs durant el 2024. Això sí, l’augment dels tipus d’interés ens afecta a l’Ajuntament com a qualsevol família i els interessos a pagar són més alts però tal i com he explicat en nombroses ocasions és en els escenaris adversos quan les administracions més hem d’invertir. I també hem de tindre en compte que els tipus es preveu que baixen poc a poc al llarg d’aquest any.

 

Les subvencions a entitats culturals i esportives es mantenen en el nou pressupost?

Es veuen incrementades significativament. La partida destinada a subvencions del Consell d’Entitats Ciutadanes augmenta en 8.000 € i queda dotada amb 40.000 €. També vull destacar que un dels aspectes més importants que suposa l’aprovació dels pressupostos és que això comporta que es puguen fer efectives les subvencions, que d’altra manera estarien bloquejades.

 

Parlem una miqueta d’ingressos. És preveu un augment significatiu en la recaptació de l’impost de bens immobles, l’IBI. Això a què es deu?

A la justícia social. M’explique: hi ha molts immobles que no estan correctament registrats al cadastre i, en conseqüència, paguen menys per l’IBI o ni tan sols paguen res. Per tant, les càrregues tributàries les suportem els que sí paguem els nostres impostos, els qui tenim les nostres vivendes, locals i empreses degudament registrats mentre aquells i aquelles que no ho han fet gaudeixen dels serveis públics que paguem nosaltres. Això és obscé i tremendament injust i, com alcalde, no ho puc tolerar. No vull que ningú pague més del que li correspon, però sí  les persones que no paguen o que defrauden paguen el que toca i siguen sancionats. És una qüestió bàsica en la que tots i totes, excepte el PP, estem d’acord. De tota manera, la postura del PP és lògica. Tots i totes sabem que qui més té és qui menys vol pagar ja que quan més tenen més egoistes. Típic de la dreta.

 

 

 

En el teu idioma

Go to top
Dep.Infor. @Jam 2017@