Web municipal del poble de l'Alcúdia

PortadaEl Poble de l'AlcúdiaTurismeMonumentsAqüeducte de Santa Bàrbara

Aqüeducte de Santa Bàrbara


Aqüeducte de Santa Bàrbara



Aqüeducte construït en l’any 1842. Pren el nom de la sénia ubicada dins de la Sèquia Reial d’on rep l’aigua per al reg de gran part de les terres del terme. Avui ha estat substituïda per un sistema elèctric que s’anomena Motor de Santa Bàrbara. Aquest aqüeducte, de dos-cents seixanta metres de llargària, aconsegueix un desnivell de tres metres d’altura per a fer possible el reg de part de les terres de les partides de Batallar i Heretats.

En l’actualitat, l’aqüeducte, en gran part, es conserva en l’estat original, i la  majoria dels arcs, en perfecte estat. 

Al segle XIX es produeixen accions capitals per al desenvolupament econòmic del nostre poble: una important transformació agrària gràcies a la considerable millora del regadiu. 

L’alcudià Joan Baptista Osca va aconseguir la instal·lació de dues sénies a la Sèquia Reial del Xúquer: la de Sant Antoni, avui  ubicada en el monument al llaurador al parc de la Sènia, al començament de l’avinguda d’Antoni Almela, i la de Santa Bàrbara, al camí de la Muntanya. 

Totes dues sénies elevaven l’aigua fins a superar un considerable desnivell de terreny amb la qual cosa moltes terres de secà es transformaren en regadiu amb un augment de la producció agrícola de fruita, cítrics i hortalisses.

En l’actualitat, l’aqüeducte, en gran part, es conserva en l’estat original, i la  majoria dels arcs, en perfecte estat. Avui s’ha convertit en un símbol en la comarca. L’aqüeducte té una protecció integral.

En el teu idioma

Serveis en línia



Go to top
Dep.Infor. @Jam 2017@