Web municipal del poble de l'Alcúdia

PortadaEl Poble de l'AlcúdiaTurismeMonumentsHort de Manus

Hort de Manus





A l’Alcúdia hi ha hagut dos edificis conventuals, ambdós pertanyents al mateix orde, els franciscans alcantarins. La senyora de l’Alcúdia, Àngela de Montagut, va fundar el primer convent l’any 1600 en el lloc conegut com el "Alto de Santa Bàrbara".

  

L’edifici actualment es coneix com l’Hort de Manus. L'origen d'este edifici es remunta a principis del segle XVII quan els frares de l'orde franciscana alcantarina, aprofitant que ací ja hi havia una ermita dedicada a Santa Bàrbara, decidiren construir un nou convent per a la seua orde. Podem suposar perquè triaren esta zona en concret: estar propa del poble, tindre abundant aigua, estar en un turó que l'allunyava de la marjal, i estar arrimada a importants vies de comunicació.
I així, a partir de 1600, l'orde alcantarina comença a construir nous edificis. Perquè ací, en este espai, arribà a haver un convent, una església, una biblioteca, claustres... A tot este conjunt se'l coneixia com a Convent de Santa Bàrbara.

Els frares l'ocuparen fins 1743 quan, després d'alguns intents fallits, aconseguiren abandonar-lo per a passar a un altre edifici que ja havien construït prop del Portal de València, el que ara coneguem com a el Convent, que avui se situa en la plaça del Tirant lo Blanc i que va ser el segon convent de l'orde a l'Alcúdia, en esta ocasió dedicat a Sant Pere d'Alcàntara. Únicament es mantingué l'edifici que ara encara podem vore com a casa de segona residència dels nous propietaris i que amb el temps, passà a mans dels Madramany, una de les famílies més importants i influents de l'Alcúdia durant el segle XVIII.
La terra del convent es podia regar gràcies a una sénia que hi havia a la vella séquia del Rei i que pujava l'aigua per a poder regar que hi havia dins del tancat conventual. Aquesta seria una de les sénies més antigues de la séquia Reial.



El dia 7 de setembre té lloc l’entrada de la Mare de Déu de l’Oreto, des de l’Hort de Manus, amb tots el balls que perduren de la tradició del Corpus Christi: negrets, pastorets, carxofa, tornejants, arquets, dansadors, el bolero i els cabuts i els gegants.

Conta una llegenda que el senyor de Carlet va voler emportar-se-la amb un carro de bous i que els animals en arribar al pont de Maria es quedaren quiets, es van negar a continuar i retornaren amb la Mare de Déu a l’Hort de Manus.

L’Hort de Manus és un dels símbols de l’Alcúdia, un d’eixos edificis sense la presència del qual seria difícil d’entendre el passat, però també les nostres tradicions, hui encara presents.

En el teu idioma

Serveis en línia



Go to top
Dep.Infor. @Jam 2017@