Web municipal del poble de l'Alcúdia

PortadaEl Poble de l'AlcúdiaTurismeMonumentsSénia de Sant Antoni

Sénia de Sant Antoni





Parc de la Sénia-Monument al llaurador

El parc de la Sénia, situat a la partida la Florida, tocant a l’antiga carretera nacional, hui avinguda d’Antoni Almela i al costat del vell camí Reial és un conjunt monumental que va ser inaugurat l’any 1982 com a homenatge del poble de l’Alcúdia al llaurador.

És obra de l’arquitecte local Ximo Sanchis. La sénia és l’element central  i juntament amb la casa de la sénia tot el conjunt monumental representa els elements emprats en l’arquitectura de l’aigua, font de riquesa de la comarca de la Ribera Alta del Xúquer durant segles.

S’hi poden apreciar les séquies, les basses i els aqüeductes i la casa de la sénia que, amb la tipologia típica de les cases riberenques de l’època de la cria del cuc de seda, cobreix l’enorme sénia de Sant Antoni, construïda al segle XIX, dins de l’ermita de Sant Antoni. La van instal·lar dins de la séquia Reial del Xúquer el 1842 on va romandre durant més d’un centenar d’anys, en la partida les Comes des d’on regava gran part del terme de l’Alcúdia.

Al parc també estan ben representats els conreus tant de secà com de regadiu, amb garrofers, oliveres, roure, carrasca i tarongers, arbres autòctons i propis de la Ribera Alta del Xúquer.

 Joan Baptista Osca, il·lustre polític, diputat a Corts i regidor a Madrid, aconsegueix la instal·lació  de dues sénies a la séquia Reial del Xúquer: la de Sant Antoni i la de Santa Bàrbara que alimentava la Mota, aqüeducte construït l’any 1842 amb una longitud de dos-cents seixanta metres, que pren el nom d’aqüeducte de Santa Bàrbara.

 

Les dues sénies permeteren la transformació de terrenys de secà a regadiu, amb un gran augment de la producció agrícola de fruita, cítrics i hortalisses.

En el teu idioma

Serveis en línia



Go to top
Dep.Infor. @Jam 2017@