Web municipal del poble de l'Alcúdia

PortadaEl Poble de l'AlcúdiaTurismeMonumentsConvent Sant Pere d'Alcàntara

Convent Sant Pere d'Alcàntara






La senyora de l’Alcúdia, Àngela de Montagut, va fundar el primer convent l’any 1600. És l’edifici que tothom coneix com l’Hort de Manus i que antigament s’anomenava convent de Santa Bàrbara.

Amb el pas dels anys els frares decidiren canviar la ubicació prop de la marjal a causa de la insalubritat de la zona i el 1743 es traslladaren a l’edifici situat a la plaça del Tirant lo Blanc, però sota l’advocació de Sant Pere d’Alcàntara.

 

 

 

 

 

 L’edifici va estar habitat fins a la desamortització de Mendizábal, l’any 1835, any a partir del qual començaren a abandonar-lo gradualment.

 

 

 

  

La cúpula s’alçava sobre petxines en el creuer. Les imatges per a l’altar major van estar encomanades al famós escultor Josep Esteve Bonet, l’any 1773. Els franciscans mostraven gran devoció pel viacrucis, i en l’explanada que s’obria a l’entrada del convent en construïren un, antecessor a l’actual, on hui es troba el calvari parroquial amb grans xiprers que configura un sorprenent paisatge al centre del poble.

Gràcies al continu procés de restauració i de sanejament efectuat per l’Ajuntament, el poble està redescobrint aquest monument. 

A hores d’ara sols resten les ruïnes del temple conventual amb planta de creu llatina i una nau amb tres capelles laterals. Estava cobert amb volta de canó amb llunetes sobre arcs forments de mig punt que arrancaven de l’entaulament, construït sobre pilastres dòriques i rematat amb una potent cornisa denticulada.



 

 

 

En el teu idioma

Serveis en línia



Go to top
Dep.Infor. @Jam 2017@