Web municipal del poble de l'Alcúdia

PortadaEl Poble de l'AlcúdiaTurismeMonumentsErmita de Sant Antoni

Ermita de Sant Antoni






L’hospital de Sant Antoni va ser fundat per Pere de Montagut, quart senyor de l’Alcúdia i alcaid del castell de Xàtiva, al seu testament, datat el 25 de juliol de 1343 a Xàtiva, en el qual va reservar 200 lliures per a la construcció d’un hopital per a les persones sense recursos. El seu successor, Pere de Vilanova, va atorgar testament el 6 de juliol de 1362 a Rugat. En aquest reserva 25 lliures per a satisfer la renda de l’hospital alcudià fundat pel seu avi. El 23 de novembre de 1453, Manuel de Montagut va dictar el seu testament, i manifestava la voluntat de deixar per la seua ànima 100 lliures, de les quals volia que es comprara la roba que és necessària per al hospital. Ramon de Montagut, en 1492, al seu testament, deixava 15 lliures per a llançols, matalaf i altres coses necessàries per a l’hospital. El 5 de juny de 1516, Pere de Montagut al seu testament donava totes les seues robes al hospital i temple de Sant Andreu

L’ermita o església de Sant Antoni era, sobretot, el lloc on se celebraven els multitudinaris consells generals de l’Alcúdia, també va ser vl’escenari d’algunes preses de possesió del comtat per part dels comtes quan el 16 de juliol de 1679 arribava Onofre Vicent a l’Alcúdia amb el seu primogènit, Josep, per què els vasalls li donaren la possesió del senyoriu.

L’ermita de Sant Antoni Abat és un temple situat als carrers del Pintor Vergara (antic carrer de les moreres) i d’Ausiàs March. Formava part del conjunt hospitalari de Sant Antoni fundat al segle XIV pel senyor de l’Alcúdia, Pere de Montagut i Vilanova, on eren acollits els pobres i els necessitats de la vila, funció que va deixar de complir l’any 1830. Està considerat Bé de Rellevància Local. 




L'ermita de Sant Antoni Abat. Evolució històrica i restauració 

En el teu idioma

Serveis en línia



Go to top
Dep.Infor. @Jam 2017@