Web municipal del poble de l'Alcúdia

HomeCULTURA I OCITurismeMuseus i col·leccionsMuseu de la Música

Museu de la Música


 

Museu de la Música. Casa de la Solera


 

La Casa de la Solera és una antiga llar senyorial típica del segle XVIII que ha estat restaurada per l’Ajuntament de l’Alcúdia. Avui és la seu del Museu de la Música i acull l’exposició permanent d’instruments musicals cedits pel mestre Manuel Celdrán. 

Manuel Celdrán Gomáriz va nàixer a Alacant l’any 1927. Començà molt prompte els estudis de solfeig i de piano amb el seu pare, excel·lent pianista i compositor.

Va obtindre el premi final de carrera amb el vot unànime del jurat, i el premi extraordinari, Joaquin Fenollosa, de composició.

A les acaballes de 1952 se li va confiar la direcció de la banda Unión Musical Genovense del Genovés.

Al 1955 va passar a dirigir la Filharmònica Alcudiana, segons el mestre, una de les millors bandes valencianes del moment.
Celdrán va saber inculcar en ells l’estima i la passió per la seua banda amb la qual cosa els portà a forjar els ciments de l’actual Filharmònica Alcudiana. 

Pasqual (José Salvador) Bohigues establí una amistat ferma amb el mestre Celdrán. Fruit d’aquesta amistat i de l’afecte del músic per l’Alcúdia i per la seua gent fou la seua decisió donar tot el conjunt d’instruments que havia adquirit al llarg de la dilatada carrera al poble de l’Alcúdia. Aquests instruments són els que avui formen el contingut d’aquest peculiar museu que ara per ara vol ser un tribut a tots els músics del poble i a tots els que estimem la nostra música.

 

 

 

 DOBLE TAMBOR MARROQUÍ

Fet de ceràmica, és una obra mestra d'artesania. El procediment de tesat dels pegats i la unió dels dos tambors són perfectes.

MARIMBA AGUDA DE BARBADOS.

Es construeix retallant l'extrem d'un barril de xapa. El diàmetre del barril i la profunditat utilitzada determinen la tessitura.


TAMBORA

De la República Dominicana. Es un tambor-tamborí present en totes les cultures. Està realitzat amb materíals actuals, però emprant tècniques i procediments segurament mil-lenaris.

FLAUTA ZOOMORFA MAIA

De fang. D'embocadura fàl·lica. Ritual, amb la imatge del Déu-ocell i les màscares sagrades.

TAMBOR MÚLTIPLE DE FUSTA

Pefeccionament d'un model africà molt antic, fet sense cao clase de cola ni clau. És com una marimba de sis sons.

OCARINA COLOMBIANA

Procedeix del Departament de Nariño, al sud de la República de Coòmbia. De fang cuit i decorada amb motius ornamentals precolombins.

 

RASPADOR MEXICÀ

De fusta, és un model típic mexicà. La forma de peix li proporciona caixa de ressonància, de la qual manquen la majoria dels raspadors. 

 

SANT HSIEN

Llaüt xinés de mànec llarg. Documentat en l'època de la dinastia Tsin, s.III a. C. Ambdues tapes, són de pell de serp. Acompanya narracions legendàries.

KORA

Pel que fa als tons musicals que podem obtindre del kora, podriem dir que sòn semblants a l'escala musical de l'arpa. Altrament si ens fixem en el complex sistema per tocar-lo, el podriem considerar més afi a la guitarra espanyola o al llaüt.

A la casa de la Solera també es troba el Museu Etnològic de l’Alcúdia que presenta les seues sales permanents dedicades a les eines de l’horta i la marjal.

Serveis en líniaGo to top
Dep.Infor. @Jam 2017@