Web municipal del poble de l'Alcúdia

PortadaEl Poble de l'AlcúdiaTurismeFestes i tradicionsFestes Patronals

Festes Patronals


Les festes patronals a l'Alcúdia començen amb el culte a la Mare de Déu de l'Oreto, que igual que la seua imatge es remunten als anys finals de l'edad mitjana, i no es fins al segle XVIII quan comença a ser important.

L'Alcúdia manté al llarg de tot l'any nombrosos dies de festes tradicionals, fent molt voluminós el calendari festiu. Al gener se celebren les fogueres de Sant Antoni, en les quals, la nit anterior, es preparen gran quantitat de piles de llenya que s'encenen i serveixen d'ostacle que han de botar els joves, i el mateix dis de Sant Antoni se celebra la benedicció anual dels animals. 

A febrer se celebra Sant Blai, data la qual quasi tot el poble ix al riu, l'horta i muntanya a menjar-se el rotllo. Al llarg de la quaresma al mesos de febrer i març se celebra Carnestoltes, es realitzen disfresses i xocolatades. A març se celebra Sant Josep i, de nit es cremen les falles.

Des de diumenge de Rams fins al diumenge de Pasqua, es desenvolupa la Setmana Santa, en la qual es repeteixen processons, que es remunten al segle XVII i són famoses a la comarca per la bellesa de les imatges de les cofraries, que reprodueixen a les tabernades la vida de Jesucrist i de les quals, les més significatives són: el sotarrament del Divendres Sant i el Diumenge de Pasqua. Des del diumenge de Pasqua fins al dilluns de Sant Vicent, les festes enllacen al llarg de tota la setmana amb continuada festa que es tradueix en menjades i balls, al llarg de la qual es menjen les típiques mones de pasqua. Al mes de juny se celebra Sant Joan, dins de la nit màgica del soltici d'estiu, al mes de juliol es celebra Sant Jaume.

A l'ultima setmana del mes d'agost se celebra el Torneig Internacional de Futbol Juvenil (COTIF) que reuneix a l'Alcúdia un bon recull d'equips nacionals i estrangers, el qual té lloc des d'agost de 1984 amb una barreja d'esport, cultura i festa.

Des de l'1 i fins al 8 de setembre es porten a terme les Festes Majors de l'Alcúdia, dedicades a la verge de l'Oreto, a la Divina Aurora i als Sants Abdó i Senén, són les festes més impòrtants i interesants pel que fa a vistositat, participació i reaç. Cal destacar l'entrada de la Mare de Déu de l'Oreto el dia set de setembre, amb una procesó que commemora l'arribada de la imatge a la població, que segons la tradició es remunta a l'any 1276, la verge, amb un carro de bous, va acompanyada fins al temple parroqial per totes les comparses folklòriques típiquesc de l'Alcúdia: gegants i cabuts, estendarts dels Montagut i les danses tradicionals dels Pastorets, Dansadors, Arquets, Tornejants, la Carxofa i la Moixeranga dels Negrets, a més dels personatges bíblics, com també pel grup de dansa, amb un dels balls més célebres com ho és el Bolero de l'Alcúdia.

El dia 8 és la festa major , hi destaca l'emotiu trasllad de la Verge des de la capella a l'altar major, l'eixordidora mascletà del migdia i la tradicional processó de la vesprada.

Cal destacar-hi tamb´e el 9 d'octubre, amb la setmana cultural i festiva reivindicativa de la personalitat del País Valencià.

El 12 d'octubre se celebra la Pilarica amb la típica festa del carrer nou i el típic i alcudienc Ball de Carrer, a novembre es la festivitat de Sant Andreu, patró de l'Alcúdia, i a decembre Santa Bàrbera amb la festa dels trons del carrer del mateix nom. També festes tradicionals com són les de Nadal i Reis, celebrant-la amb una vistosa cercavila de Reis.  

En el teu idioma

Go to top
Dep.Infor. @Jam 2017@