Web municipal del poble de l'Alcúdia

PortadaEl Poble de l'AlcúdiaTurismeFestes i tradicionsFestes Patronalsl'EntràBanderoles

Banderoles


Les Banderoles formen part de l’Entrà des de setembre de 2012, en què es va decidir incorporar algun element que marcara l’inici del seguici de l’Entrà en la seua part infantil, ja que la presència dels Gegants es reservava per a introduir les comparses adultes.

Des d’aleshores, cada any, quatre xiquets o xiquetes de cadascun dels quatre col·legis del poble porten els quatre estendards que representen els símbols de les letanies lauretanes –la palmera, el sol, l’estrela i el xiprer- que amb els seus corresponents lemes en llatí, fan referència a les virtuts de la Mare de Déu.

Les banderoles, dissenyades per Isaac Blasco, amb l’assessorament d’Oreto Trescolí, i realitzades per Francesca Sanchis, van prendre com a referència els plafons ceràmics de la capella de la Mare de Déu de l’Oreto.

Dels huit que adornen els murs laterals de la capella, se’n destriaren els set que fan referència a les alabances a la Mare de Déu. El huité, que representa el “Fènix”, fa al·lusió a Jesucrist i, per tant, al sentit eucarístic de la capella -també emprada com a capella de la Comunió-.

El significat d’aquestos símbols s’extrau de diferents textos bíblics i la tradició els ha codificat, amb els corresponents lemes en llatí, tal i com apareixen, per exemple, a les representacions de la Immaculada de Joan de Joanes i els seus seguidors.

El Sol, amb el lema “Electa ut sol” (Cantar dels Cantars, VI, 9), significa “resplendent com el sol”.

La Palmera, amb el lema “Sicut palma in Cades” (Eclesiàstic, XXIV, 18), vol dir “com palmera al desert”.

L’Estrela, amb el lema “Stella Maris” (Apocalipsi), fa referència a Maria com a “estrela del matí, anunciadora de la llum de Crist”. Es tradueix també com “estrela del mar”, que significa Miriam, el seu nom en hebreu

El Xiprer, amb el lema “Sicut cypressus in Sion” (Eclesiàstic), fa al·lusió a l’eternitat per la seua fulla perenne i significa “com un xiprer en Sion”.

Els altres tres serien:

La Torre, “Turris David” (Cantar, IV, 4).

La Lluna, “Pulchra ut Luna” (Cantar, VI, 10).

La Font, “Fons signatus”.

En el teu idioma

Go to top
Dep.Infor. @Jam 2017@