Web municipal del poble de l'Alcúdia

PortadaEl Poble de l'AlcúdiaTurismeFestes i tradicionsFestes Patronalsl'EntràOfrena de flors

Ofrena de flors


Si bé el format de l’Entrà, tal i com el coneixem hui, comença a perfilar-se a partir de 1955 -any en què s’estrenen els parlaments d’Innocenci Signes-, és a partir del Centenari de la Mare de Déu de 1976 que la voluntat per recuperar els elements folklòrics en la festa adquireix un impuls sense parangó que convidarà a tots els alcudians a participar en l’Entrà abillats amb roba tradicional, per tal d’acompanyar la Mare de Déu amb el carro de bous.

Durant els anys 70 i 80, alcudians de totes les edats i amb modalitats ben diferents de roba tradicional -des de gitanos fins a valencians- amb indumentària més i menys rigorosa –segons les tendències que han marcat al llarg del segle XX la moda de “vestir-se a la valenciana”-, omplin l’Entrà de xiquets i grans amb rams de flors per ofrenar a la Mare de Déu, i fins i tot arribaren a eixir carros amb animals sumant-se al seguici.


També els anys en què existien la falla del Mercat i la del Serrallo, els seus fallers van assumir la seua participació en l’ofrena de flors, especialment durant els anys 90 en què la Falla del Mercat, amb Andreu Boix al capdavant, fins i tot es va fer càrrec de l’organització de l’Entrà, tot arribant a incorporar-hi personatges bíblics i a editar-ne fullets explicatius per als assistents.

Els anys que hi ha hagut festers, aquestos, generalment vestits de valencians, han eixit tancant l’Entrà, en última posició.

I en els últims anys, ha estat la Falla Tirant lo Blanc, de recent fundació, qui continua mantenint el costum de vestir-se a la valenciana per acompanyar la Mare de Déu.

Tot i això, tot aquell qui vulga participar en el seguici, siga o no siga faller, siga o no siga fester, pot formar part del seguici abillat amb roba tradicional valenciana, i pot portar ram de flors per ofrenar a la Mare de Déu.

És una manera de deixar oberta a tot el poble, sense cap tipus de distinció, la participació en un dels actes més emotius i arrelats al nostre folklore, com és l’Entrà del dia de la vespra

En el teu idioma

Go to top
Dep.Infor. @Jam 2017@