Web municipal del poble de l'Alcúdia

PortadaEl Poble de l'AlcúdiaTurismeEspais naturalsRiu Magre

El Riu Magre




El Riu Magre

El Magre és un riu valencià i un important afluent del Xúquer pel seu marge esquerre, juntament amb el Cabriol i el riu d'Albaida. Recorre una distància d'aproximadament 130 quilòmetres, estenent la seua conca uns 1.543,7 km² entre les comarques de la Plana d'Utiel, on trobem el seu naixement, la Foia de Bunyol i la Ribera Alta on desemboca en el Xúquer, prop d'Algemesí per la qual cosa és conegut també com la Rambla d'Algemesí.

Té les característiques pròpies dels rius valencians: curs curt, pendent fort, cabal escàs i una gran irregularitat. Neix al NW de l’altiplà d’Utiel, format per diverses rambles i diversos barrancs, el principal dels quals és la rambla de la Torre, que neix a Castella, prop del límit amb el municipi valencià de Sinarques. Des de prop d’Utiel el riu té la direcció SSE, i drena la major part de la comarca. Penetra a la Foia de Bunyol, i s’encaixa fortament a la serra de Martés. Al S de Mecastre s’obre a un relleu més suau; hi ha estat construït el pantà de Forata, que en regula el cabal i permet el regatge al curs baix. Penetra la Ribera Alta per Montroi, travessa el marquesat de Llombai i s’obre totalment a la plana al·luvial a partir d’Alfarb. Desemboca al seu col·lector aigua avall d’Algemesí. El seus afluents principals són, per l’esquerra, el Millars i el riu de Bunyol, amb dós a la Foia de Bunyol.

S'ha restaurat el pont de començament del segle XIX per facilitar l'accés principal a la localitat. Recuperant el seu aspecte original i la dignitat històrica que ha tingut sempre i conjugar-lo amb una passarel·la peonal més moderna i actual.

El bosc ripari hi queda ben representat; hi trobarem salzedes, omedes, alberedes i xopades. En aigües tranquil·les i de poca fondària, els canyissars, bogars i mansegars; i als fangars de vora riu, els entapissats de vegetació herbàcia. Moltes zones riberenques constitueixen un element fonamental per a certes aus migratòries, en forma de dormidors o com a refugis d’hivern, per a les aus aquàtiques i per a multitud d’ocells insectívors procedents de terres fredes del centre i nord d’Europa.

També constitueixen un hàbitat preferencial per a certes espècies de mamífers, amfibis, i insectes. Als tolls d’aigua viuen els peixos, com la tenca, la carpa i els més menuts alburns. Especialment vistoses són les aus, com l’agró blau, els cabussons, els collverds, el rossinyol, el gomet, els blauets, etc., i entre els insectes, les libèl·lules i les papallones. Qualsevol indret recuperat com és la imatge del riu Magre al seu pas per l’Alcúdia convida a somiar.


Quasi ningú té el privilegi de viure i sentir-se a prop d’un paratge natural humit com és la ribera del riu Magre, ni tampoc la sensibilitat i la capacitat de descriure’l i de fotografiar-lo amb detall i bon gust. Dos alcudians, Ximo Martínez i Vicent Boix, autors de L’Alcúdia: Paratge natural de la ribera del Magre, ens conviden per mitjà d’aquesta publicació a gaudir del riu i de tota la seua bellesa i riquesa natural. 

 

En el teu idioma

Go to top
Dep.Infor. @Jam 2017@