Web municipal del poble de l'Alcúdia

PortadaNotíciesDecàleg per a l'Alcúdia segura i saludable en temps de pandèmia Covid-19

Decàleg per a l'Alcúdia segura i saludable en temps de pandèmia Covid-19

  • Imprimeix

1. Hem d’acceptar que anem a conviure amb el virus Covid-19 durant molts mesos i això ens obliga a canviar algunes coses de la nostra forma de viure i relacionar-nos.

2. Totes i tots sabem quines són les mesures de prevenció, les famoses 3M: ús de Mascareta (evitar manipular per la part frontal), mantenir més d’1,5 Metres de distància i llavats freqüents de Mans preferentment amb aigua i sabó o solució hidroalcohòlica, juntament amb la ventilació de les estances i la desinfecció de superfícies. Però no és prou en saber quines són estes mesures, hem d’aconseguir incorporar-les al nostre dia a dia com un hàbit més.

3. Fer un poble segur i saludable comença per cada casa: de res val que ens esforcem en tindre unes escoles segures per a la Covid-19 si en els nostres entorns socials o laborals no seguim les mesures pertinents (3M + Ventilar + Desinfectar + Reduir encontres). Recorda que, actualment, 7 de cada 10 brots per Covid-19 es donen en entorns familiars i socials.

4. Hem de protegir a les persones més vulnerables. La situació de pandèmia ens obliga a reduirels contactes socials a nivell físic. Totes i tots som conscients que a més contactes, més risc de transmissió i, sobretot, amb les persones majors de 65 anys i les que tenen malalties cròniques. Hem de cuidar dels nostres majors i de les persones més sensibles a la Covid-19.

5. Es recomana reduir les trobades socials (familiars, veinat, amistats) fora del grup de convivència estable i, si cal reunir-se en espais privats, que siga amb un màxim de 10 persones per grupSobretot ho hem cumplir en els caps de setmana i en el moments d’oci.Tant els experts com el sentit comú ens diu que: “Quants menys contactes, quants més xicotets siguen els grups, quants menys espais tancats freqüentem, millor.”Recuperem els xicotets espais familiars en les nostres cases com a font de benestar.

6. Davant d’un cas sospitós o confirmat de Covid-19 que es done al nostre entorn, cal no alarmar-se, tindre calma i paciència, seguir les indicacions de les autoritats sanitàries, i aclarir qualsevol dubte telefonant al 900 300 555.

7. La principal mesura per a controlar la Covid-19éstallar en sec la cadena de transmissió del virus. Com? Fent autoaïllament preventiu si eres contacte estret sense precaucions i complint correctament la quarantena si, efectivament, es confirma que eres contacte estret o que tens la infecció per Covid-19.

8. És més important fer correctament l’aïllament preventiu que no precipitar-se fent la PCR. La realització de la PCR no és una urgència. La PCR detecta que hi ha activitat viral i pot donar-se un fals negatiu si es realitza massa prompte. Cal seguir les indicacions del o de la professional de la salut i esperar en aïllament preventiu fins que et donen la citació per a la PCR. Si eres contacte estret d’un cas positiu, una PCR negativa no significa que hages de deixar l’aïllament preventiu, cal seguir en aïllament durant els dies que t’indiquen.

9. Recorda una frase que pot generar calma i tranquil·litat: “el contacte d’un contacte NO és un contacte”. La proximitat a un cas sospitós o confirmat de Covid-19 no voldir que sigues un contacte. “Contacte estret” és una persona que ha estat més de 15minuts a menys de dos metres i sense mascareta, al costat d’un altra persona que siga cas Covid-19. Estigues tranquil o tranquil·la que el personal sanitari valorarà el tipus de contacte que eres tú.

10. La infecció per Covid-19 és una malaltia nova i hi ha moltes coses que desconeguem, per això és important no fer cas de suposades “persones expertes” ni difondre rumors ni comentaris sobre possibles persones infectades del teu entorn. No hem de generar alarma injustificada. Si necessites informació o aclarir dubtes, acudeix a fonts oficials com la pàgina web de la Generalitat Valenciana: http://coronavirus.san.gva.es/ o telefona al 900 300 555.

Este decàleg serà efectiu si confiem amb les autoritats locals i sanitàries. Els nostres centres de salut tracten d’organitzar-se per donar la millor atenció possible. Però és un moment complicat i podem tindre deficiències i mancances. Si alguna cosa no va bé, no t’alteres i exposa amb educació aspectes que es poden millorar, aporta les teues propostes que tenen molt de valor. La confiança, les bones formes, la comunicació i la responsabilitat social són les vacunes que disposem a dia de hui per a controlar el virus.

 

Este decàleg ha estat elaborat per professionals del Departament de Salut de La Ribera i per representants dels ajuntaments que formen part de XarxaSalut. Podrà ser actualitzat en funció dels nous protocols del MInisteri de Sanitat i la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública

 

 

 

 

En el teu idioma

Go to top
Dep.Infor. @Jam 2017@