Web municipal del poble de l'Alcúdia

PortadaNotíciesEL XIV Congrés d’Educació Josep Lluís Bausset bat rècord d’inscripcions

EL XIV Congrés d’Educació Josep Lluís Bausset bat rècord d’inscripcions

  • Imprimeix
  • Ahir de vesprada va tindre lloc la primera de les tres jornades del Congrés, que finalitzarà dissabte a migdia. 
  • Més de 900 persones s’han inscrit a la XIV edició, que va ser inaugurada per la directora general d’Inclusió educativa, Raquel Andrés Gimeno


 “A l’Alcúdia intentarem durant les tres jornades del Congrés ser el poble de l’educació, perquè eixa és i ha sigut des que s’estrenà la democràcia al nostre país, la prioritat del nostre ajuntament” va afirmar a la presentació l’alcalde de l’Alcúdia, Andreu Salom, qui agraí la presencia de la directora general d’Inclusió educativa i també la de tots i totes les matriculades al congrés.

 

“A l’Alcúdia intentarem durant les tres jornades del Congrés ser el poble de l’educació, perquè eixa és i ha sigut des que s’estrenà la democràcia al nostre país, la prioritat del nostre ajuntament” va afirmar a la presentació l’alcalde de l’Alcúdia, Andreu Salom, qui agraí la presencia de la directora general d’Inclusió educativa i també la de tots i totes les matriculades al congrés.

El Congrés d’Educació, va afegir Salom, és “una aposta consolidada que el poble de l’Alcúdia acull amb orgull cada mes de setembre, encantats de rebre-vos a la nostra Casa de la Cultura i, també a les vostres cases, als vostres terminals, esteu on esteu”.

Per la seua banda, la directora general, Raquel Andrés, va disculpar la no presencia de la consellera d’Educació, per a qui este principi de curs està sent especialment actiu, i va esperonar els organitzadors a seguir amb esta tasca tan encoratjadora. Sobre el tema del congrés d’enguany li va semblar molt ben triat el tema genèric , i va afirmar “l’entorn educa i  allò que ens envolta afecta directament l’alumnat i, si som conscients de les seues possibilitats, podem adaptar-nos  per a crear un entorn acollidor amb l’aprenentatge”

Precisament sobre este extrem va versar la  primera ponència de la vesprada, a càrrec de Begoña Fuentes Giner, sota el títol “Repensar l’espai educatiu des d’una perspectiva ecològica i emocional”.  Fuentes va fer incidència, per exemple, en  què els sistemes de recollida, tractament i devolució de l’aire en els centres escolars  poden provocar que els xiquets constipats acaben contagiant a tota la classe, segons l’arquitecta tècnica i enginyera d’edificació, la millor forma de calefactar les aules és a través d’un sol radiant.

Este sistema té els avantatges que l’alumnat més menut pot gaudir de jugar a terra, a més de ser sistemes que estalvien energia i generen llocs de treballs especialitzats i permeten l’eliminació dels gèrmens que es mantenen suspesos en l’aire.  També li va donar molta importància al canvi en la il·luminació dels centres “cal canviar a la il·luminació led i minimitzar la contaminació lumínica” va afirmar. Un altre punt important per a la primera ponent del Congrés Josep Lluis Bausset va ser l’adequació dels centres docents a les noves normatives mediambientals: “Tan important és la construcció de nous edificis que respecten el medi ambient com el recondicionament dels centres vigents.”

Després de la pausa per al café va tindre lloc la segona ponència, sobre “Les competències emocionals en els centres educatius”, que va córrer a càrrec de la mestra, psicopedagoga i doctora en Ciències de la Educació Elia López Cassà, qui va començar la seua exposició demanant un aplaudiment per a les 900 persones inscrites en el Congrés, pel seu interés en millorar l’ensenyament de la infància i la joventut. “Hem d’humanitzar l’educació- va afirmar la formadora i investigadora en educació emocional- Si escoltàrem més de prop als nens i nenes , als professionals, al pares i mares, aprendríem a ser més solidaris, més assertius i menys Soplidaris. Al final, l’aprenentatge vital és trobar quines eines ens fan ser millors persones”.

López va fer reflexionar els assistents presencials i online sobre la necessitat de valorar els interessos de l’alumnat i els canvis que vénen donats per l’evolució de la nostra societat. “Ens hem de posar a l’altura de les circumstàncies- afirmà- el professorat s’acostuma a prendre decisions des de la visió dels adults i no dels nens i nenes. Un docent ha d’escoltar al seu alumnat i ha de detectar les seues necessitats, les emocions que viuen i ens transmeten”.

López va insistir en la importància de generar emocions positives a les aules i riure i generar endorfines en la relació docent-alumnat, no cal oblidar que  “Un somriure és la distància emocional més curta entre dues persones”.

El XIV Congrés Josep Lluís Bausset  continuarà esta vesprada amb les participacions de Josu Iriarte, que ens mostrarà com transformar els espais per millorar l’aprenentatge i Rosa Casafont que parlarà de la influència de l’entorn en la salut física i mental. Per a dissabte de matí, aquests dos ponents es reuniran en una taula redona on es podrà debatre i aprofundir en emocions i entorn, la qual estarà oberta a les intervencions dels assistents tant presencials com virtuals. Tancarà el congrés la reconeguda escriptora Espido Freire, amb una ponència sobre emocions i el valor de la paraula.

 

 

 

 

En el teu idioma

Go to top
Dep.Infor. @Jam 2017@