Web municipal del poble de l'Alcúdia

PortadaNotíciesL’Alcúdia: Jornada de convivència de la Seu Diocesana 2023

L’Alcúdia: Jornada de convivència de la Seu Diocesana 2023

  • Imprimeix

· Representants dels 41 pobles i ciutats que pertanyen a la Diòcesis de València gaudiren dissabte a l’Alcúdia la seua Jornada de Convivència.

· Es va presentar el Cartell Oficial de la Diocesana 2023, obra de l’artista plàstica alcudiana Lidia Boix, i després una visita guiada al temple parroquial i a la CANSO.

El fred no va acovardir als i a les representants de les Juntes de Germandats i Confraries de Setmana Santa dels 41 pobles de la Diòcesis de València que formen la Junta Provincial. A l’Alcúdia va acudir una nombrosa representació, per a participar en la Jornada de Convivència, el primer dels actes que acull l’Alcúdia com a Deu Diocesana 2023.

Des de les 9 del matí, les persones assistents anaven arribant a la Casa de la Cultura, on van rebre la benvinguda oficial de l’alcalde, Andreu Salom, qui els va desitjar una estança molt grata, i va recordar que l’última vegada que  l’Alcúdia va ser Seu Diocesana va ser en 1999, una ocasió que encara queda en les memòries del veïnat de l’Alcúdia.

Cal assenyalar que a l’Alcúdia, pràcticament un de cada quatre persones és confrare, i la Setmana Santa és la festa més gran després de les Festes Majors de Setembre. “En Setmana Santa- va afirmar Salom- l’orgull de pertànyer a una o altra confraria es du molt dins, i es una tradició que no s’acaba, perquè hui en dia els xiquets i xiquetes són inscrits a les confraries quan encara són de bolquers”.

Presentació del Cartell

Després de rebre la benvinguda de l’alcalde, es va fer la presentació oficial del Cartell de la Diocesana 2023, un cartell que contempla algunes de les peculiaritats de la Setmana Santa Alcudiana, com ara la tamborada o la presència d’una de les dues “xiquetes del vers de l’Encontre”, vestida amb una túnica igual a la que duu el Jesuset que  es troba amb sa mare, la Mare de Déu de la Soletat, a la plaça del País Valencià diumenge de Glòria. Cal explicar que, a l’Alcúdia, no és el Jesús Crucificat qui es troba amb la Soletat, sinó el Jesús xiquet.

El cartell, que va agradar molt a alcudians i visitants, és obra de l’artista alcudiana Lidia Boix Martínez, professora de l’escola d’Arts Plàstiques d’Alzira i que signa amb el nom artístic de Liboz. 

Tot seguit, la comitiva es va desplaçar a l’església de Sant Andreu Apòstol, on el vicari Javier Navarro els va fer la benvinguda, davant una indisposició temporal del rector Fernando Mañó. Tot seguit, la historiadora Carme González va fer una explicació de com es va bastir el Temple del segle XVIII, les diferents fases i les seues peculiaritats, que després es van poder comprovar en grups reduïts.

En acabar esta visita, els esperava una altra, de caire molt diferent, a la Cooerativa Agrícola Nostra Senyora de l’Oreto (CANSO), on van poder comprovar les dimensions de les instal·lacions i la maquinària que s’utilitza per a les diferents fruites que s’hi processen. 

L’Exposició i la Processó Diocesana seran els actes centrals 

El 26 de febrer tindrà lloc la inauguració de l’Exposició Diocesana, al magatzem de la Cooperativa, en la qual es podran admirar imatges, vestes, fanals, complements i singularitats de la Setmana Santa als 41 pobles de la Diòcesi de Valencia. 

L’acte més esperat, la Processó Diocesana, tindrà lloc dissabte 4 de març, a les quatre i mitja de la vesprada.

 

 

 

En el teu idioma

Go to top
Dep.Infor. @Jam 2017@