Las armas de la luz

Prop de l’any 1000, Almanzor amenaça el nord de la península Ibèrica. Uns misteriosos vaixells arriben a la costa tarragonina i deixen un estrany present en el xicotet port de Cubelles. Aquest és l’inici de l’emocionant peripècia vital de dos xics que acabaran viatjant a l’Alt Urgell, quan el comte Armengol I està a punt d’unir-se a la gran aliança de comtes i magnats que han decidit independitzar-se definitivament del regne franc i, alhora, trencar amb les antigues servituds imposades pel poderós califat de Còrdova.

Enmig de tot això, una dona jove es debatrà per a alliberar-se dels lligams del seu tancat món familiar i social.

Sanchez Adalid ens presenta un gran fris narratiu que recrea, amb agilitat i destresa, l’agitat inici del segon mil·lenni: la vida als castells i campaments guerrers, les peculiars relacions entre nobles i clergues, la rica cultura monacal, els costums quotidians, l’amor, la guerra, la por i el valor. Sempre en els fascinants escenaris d’una terra singularment bella i agresta, però també fèrtil i poblada de lluminoses ciutats: Barcelona, Girona, Seu d’Urgell, Vic, Solsona, Besalú, Berga, Manresa, Tortosa, Lleida…; i de grans monestirs que estenen la seua influència: Santa María de Ripoll, Sant Cugat, Sant Joan de les Abadesses, Sant Pere de *Rodas, Sant Martí de Canigó. Amb la Còrdova califal com a teló de fons.

Una figura crucial és Oliba, fill dels comtes de Cerdanya i Besalú, que l’any 1002 renúncia a la seua herència per a fer-se monjo. Enmig de la confusió i la violència, sorgeix un home el seny i la saviesa del qual aportarà llum, i descobrirà el vertader tresor, que és de naturalesa espiritual